TES Logo Htal Negatiu

Vols rebre informació del TeS al teu correu? Subscriu-te fent clic aquí!

Ronán Noone és un dramaturg irlandès-nord-americà establert a Boston,  Massachusetts.  Nascut  a la ciutat de Clifden, (Galway, Irlanda) l’any 1970, va estudiar  política i matemàtiques a la Universitat de Galway i es va traslladar a Praga quan tenia 23 anys on va intentar, sense èxit, dedicar-se al periodisme.

La St. Vincent de Paul Society el va patrocinar per obtenir la targeta de  resident als Estats Units  Va treballar de cambrer i va escriure una obra de teatre sobre els abusos  sexuals per part de sacerdots, que més tard es va convertir en The Lepers  of Baile Baiste. Aquesta obra va ser guardonada pel Kennedy Center American College Theater Festival New Play i va rebre també l’American  Playwriting Award de l’American College Theatre Fund. Va ser publicada per Samuel French. 

És professor de dramatúrgia a la Boston University, a la Lesley University  i a la Walnut Hill School of Arts.  Va estudiar dramatúrgia a la Boston University sota la tutela de Derek Walcott. 

Va concloure la seva trilogia irlandesa amb dues obres més: The Blowin of  Baile Gall i Gigolo Confessions of Baile Breag.  Les altres obres de Noone són: Brendan, estrenada el 2007; Compass  Rose; el monòleg The Atheist; Scenes from an Adultery Little Black  Dress

L’any 2015 la Huntington Theatre Company va produir Thirst, l’obra que  presenta el Teatre Estable de Sabadell, inspirada en el drama familiar d’Eugene O’Neill Long Day’s  Journey Into Night. Va ser publicada el 2016 per l’ Eugene O’Neill Review  Ronan

Noone segueix la tradició dels grans dramaturgs irlandesos, des d’Oscar Wilde, George Bernard Shaw, Yeats, Synge i Sean  O’Casey fins a Samuel Beckett, John B. Keane, Brian Friel,  Roddy Doyle o Martin McDonagh.